maandag 23 november 2015

Goedkoop wordt duurkoopTijdens een rustige zondagdienst gaat mijn telefoon. Aan de andere kant van de lijn klinkt een zware mannenstem. "Ja, ik zit met een probleempje. Ik heb net de kat van mijn vriendin een pipetje tegen de vlooien gegeven, en nu is hij helemaal aan het schuimbekken en aan het schokken. Wat moet ik nu doen?" Ik vertel hem dat het me het beste lijkt dat hij meteen met de kat naar de praktijk toe komt.

Als hij een kwartier later in de spreekkamer staat, is de kat al wat rustiger maar hij kwijlt en trilt nog steeds hevig. De man vertelt hoe zijn vriendin had gevraagd of hij tijdens vakantie de kat tegen de vlooien wilde behandelen. Maar toen hij dat wilde doen, bleek het doosje met pipetjes leeg te zijn. "Nou zijn die pipetje best duur, en voor onze Maltezer hadden we er nog eentje liggen die tot tien kilogram gaat. Dus ik dacht, dan geef ik gewoon een halve pipet. Leek mij niet echt een probleem. En deze werken ook nog eens tegen de teken!" vertelt hij triomfantelijk.

Terwijl ik een infuus aanleg en de kat medicatie geef om de trillingen te onderdrukken, leg ik uit dat het helaas wél een probleem is. Deze pipetten zijn zeer veilig voor honden, maar katten zijn daarentegen erg gevoelig voor een van de stoffen in dit product. Sterker nog, het is voor hun giftig en er is geen anti-gif beschikbaar.

Tijdens mijn verhaal heeft zijn montere blik plaats gemaakt voor grote angstige ogen. "Maar het komt toch wel goed dokter?" vraagt hij zachtjes. "Anders vermoord mijn vriendin me!" Ik vertel dat we het middel zoveel mogelijk uit de vacht gaan verwijderen en de kat ondersteunend gaan behandelen tot de giftige stof uit het lichaam verdwenen is. Behalve dat -en heel hard duimen- kunnen we op het moment niet veel meer doen.

Twee dagen later is de kat volledig hersteld en mag weer naar huis. De man en zijn vriendin zijn dolgelukkig als ze hun kat gezond en wel terugkrijgen. Maar de rekening is door alle intensieve zorg wel flink opgelopen. Terwijl de man het bedrag afrekent, merkt zijn vriendin smalend op: "Denk dat je goedkoper uit was geweest als je gewoon even nieuwe pipetjes voor de kat had gekocht."

Nooit meer een blog missen? Volg me dan op Facebook!Reageer op dit bericht

  1. Grappig. Zie het zo voor me. Had niet graag in zijn schoenen gestaan. Weer wat bijgeleerd.

    BeantwoordenVerwijderen