maandag 7 december 2015

Een afwijkende visie


Mevrouw Aalst klink oprecht bezorgd wanneer ik haar aan de lijn heb. "Mijn kat Mimi blijft zo dun dokter. Ze is nu bijna een jaar, maar ze is nog steeds vel over been. Ik weet echt niet meer wat ik moet doen hoor. Zal ik haar misschien maar weer kittenvoer gaan geven?" Ik leg uit dat er misschien wel een medische reden is waarom haar kat zo mager is, en adviseer haar om langs te komen.

Later die dag komt mevrouw Aalst met Mimi op consult. Voordat ik haar de spreekkamer binnenroep, maken mijn hersenen overuren. Wat zou er aan de hand kunnen zijn waardoor een jong dier zo mager is en blijft? 

Mijn verbazing is dan ook groot wanneer Mimi vrolijk haar transportmandje uit stapt. Het is een slanke kat, maar absoluut niet mager. "Kijk dan!" roept haar eigenaresse uit. "Dit is toch zielig, zo dun als ze is.

Wanneer ik de kat op de weegschaal zet, verschijnt een gewicht van vier kilo op het schermpje. Een keurig gewicht lijkt me zo. Als ik Mimi's gewicht in de computer noteer, spiek ik snel even in de patiëntenkaarten van haar andere katten. En dan wordt een hoop duidelijk. 

Want naast Mimi heeft ze nog een Europese korthaar kater genaamd Jack, die 8,3 kg weegt. En haar Siamees Sushi weegt maar liefst negen kilo! Mevrouw van Aalst heeft blijkbaar een totaal verkeerd beeld van wat een gezond gewicht voor een kat is. 

De rest van het consult probeer ik Mimi's eigenaresse ervan te overtuigen dat Mimi niet te mager is, maar dat haar andere katten juist véél te zwaar zijn. Maar of de boodschap is aangekomen, betwijfel ik. Want wanneer mevrouw van Aalst de praktijk uitloopt, hoor ik tegen haar tegen de kat zeggen: "Kom Mimi, we gaan naar huis. Kook ik een visje voor je en krijg jij ook nog een extra portie brokjes vandaag!"

Nooit meer een blog missen? Volg me dan op Facebook!


Reageer op dit bericht

 1. Zo jammer voor de beestjes want je doet er veel meer kwaad dan goed bij. Twee jaar geleden zorgde mijn oma, terwijl wij drie weken op vakantie waren, voor de katten. En ze had dat zo goed gedaan dat ze van 3kg,... naar 6,8 en 6,9 kg gegaan waren. Zei ze er nog keifier bij: ze hebben niks te kort gehad. Het heeft meer dan een jaar geduurd vooraleer ze opnieuw rond de 3 kg zaten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heeft je oma ze in drie weken in gewicht laten verdubbelen? *mond valt open*

   Verwijderen
 2. Arme Mimi... Mijn moeder "verwent" haar kat altijd te fel. Gelukkig kan die lekker veel buiten actief zijn dus echt overgewicht krijgt hij niet maar toch. Onze kat krijgt 's morgens en 's avonds ongeveer 1/3e van zo'n zakje natvoer. Daarnaast brokjes zo veel ze wil. Mijn moeder vind dit veel te weinig. Want haar kat heeft "echt niet genoeg met een half zakje". Net alsof die kat echt zo'n honger heeft en niet gewoon brokjes kan gaan eten. Ze begrijpt maar niet wat aanvullend voer betekend :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als ik zo vrij mag zijn vind ik dat je kat behoorlijk wat voer krijgt als hij brokjes krijgt zoveel als hij wil. Ook voor brokjes is er een max hoeveelheid per dag. Mijn kat krijgt sochtends de hoeveelheid die hij volgens de richtlijnen op de zak (en op t oog) nodig heeft en daar moet hij het de hele dag mee doen. Is een grote kater van 4kg en dat weegt hij al ruim 4 jaar steevast. Krijgt alleen sochtends 1/8e van n zakje voor zijn l-lysine. Thats it. Geen snoepjes erbij niks.

   Verwijderen
  2. Ik merk dat mijn tekst voor interpretatie vatbaar is. Onze kat is een zeer kieskeurige eter. "Brokjes zoveel ze wil" betekend: Er zitten altijd brokjes in het bakje en doorheen de dag gaat ze hier van tijd tot tijd aan knabbelen. Ze komt er dus lang mee toe maar zoals het een echte diva het betaamd vind ze het niet leuk als er nog maar een paar brokjes op de boden overblijven, dat staat voor haar gelijk aan "op" ;)
   Zelfs een kipfilet zou onze kat niet aanraken, is echt super specifiek. Tot nu toe doen alleen de purina one brokjes het goed.

   Verwijderen
 3. Ik heb helaas ook dat de meeste van mijn zeven katten te dik zijn. De zwaarste weegt 8.4 kg. De anderen op een na zijn niet extreem te dik, maar wel te dik. Helaas geen optie om er iets aan te doen. De oudste heeft suikerziekte en moet de hele dag toegang hebben tot brokjes. Boefje (de zwaarste) buit dit natuurlijk uit. :(

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je kan een voerbak met chiplezer voor de kat met suikerziekte gebruiken, de rest kan hier dan niet bij.

  BeantwoordenVerwijderen