maandag 18 juli 2016

De 'zwerfkat'"Dat is een vervelend abces" zeg ik tegen de eigenaar van de zwart-witte kater. Op zijn wang heeft hij een bloederige wond als gevolg van een open gesprongen bijt-abces. Het ziet er naar uit, maar gelukkig is het goed te behandelen.

"Kan het trouwens kloppen dat we deze kat nog nooit gezien hebben? Ik kan 'm niet in ons patiënten-systeem vinden." vraag ik de man. Hij legt uit dat het een zwerfkat is die al jaren in de buurt rondloopt. Wat me een beetje verbaast, want voor een zwerfkat ziet hij er wel vrij verzorgd en goed doorvoed uit.

Ik heb een gevoel dat hier iets niet helemaal klopt, maar ik kan er niet precies de vinger op leggen. "Okee, dan zet ik hem wel even in de computer als 'zwerfkat', aangezien hij geen naam heeft." besluit ik dan maar. "Maar papa, hij heet toch gewoon Billy?" hoor ik zijn dochtertje zachtjes tegen hem fluisteren. Met een veel betekenende blik maant de man zijn dochter tot stilte. Mijn gevoel dat hier iets niet helemaal in de haak is, wordt alleen maar sterker.

Nadat ik het onderzoek heb afgerond, stel ik een behandeling met antibiotica en pijnstillers voor. Het feit dat de kat tweemaal daags medicatie moet krijgen, lijkt voor de man geen enkel bezwaar te zijn. Hoewel mij dat best lastig lijkt, zo bij een zwerfkat die maar af en toe aan komt lopen. Ik besluit me er niet al te druk over te maken. Toch mooi als mensen zoveel moeite voor een zwerfkat willen doen?

Het is druk in de praktijk en de assistentes zijn allemaal bezig. Dus ik besluit zelf even mee te lopen naar de balie om de medicatie af te geven en af te rekenen. Dan komt opeens de aap uit de mouw. "Betalen?" vraagt de man. "Maar het is toch een zwerfkat! Waarom moet ik daarvoor betalen, jullie houden toch van dieren?"

Dat bedenk ik opeens dat ik iets bijzonder essentieels ben vergeten te checken. Ik sprint naar de spreekkamer en kom terug met de chipreader. Op het moment dat het apparaat in de buurt van de kat zijn nek komt, klinkt er een kort bliepje.

"Oh kijk, hij heeft een chip!" zeg ik. Terwijl ik het nummer in de databank opzoek, hupt de man nerveus van zijn ene op zijn andere been. Enkele seconden later verschijnen de gegevens in mijn scherm en valt alles op zijn plaats. Deze 'zwerfkat' heet namelijk Billy en staat geregistreerd in deze stad. En laat het telefoonnummer nou overeen komen met dat van deze man. Waarschijnlijk was hij even vergeten dat de kat als kitten ooit ergens anders gechipt is. Wanneer ik hem hiermee confronteer weet hij niet hoe snel hij het verschuldigde bedrag moet pinnen en stormt snel de praktijk uit.


Nooit meer een blog missen? Volg me dan op Facebook!


Reageer op dit bericht

 1. Wat een oelewapper .... dieren kosten geld, niet alleen de aanschaf, castratie en het voer, maar ook de medische kosten. Dat vergeten mensen altijd. Ik vergelijk het wel eens met een auto: iedereen kan 'm vaak wel aanschaffen (2e hands) maar dan komt de wegenbelasting, de verzekering, de benzine, de apk en het onderhoud.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Haha sommige mensen denken echt dat het gratis kan...
  Leuk geschreven! Je kiest toch voor een huisdier, dan weet je ook wat de zorg ervoor kan zijn.
  Vandaan ook een bezoekje gebracht bij de dierenarts, we vertrouwen het niet helemaal met onze kat. Liever een keer teveel, dan te weinig komen. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wauw bizar... Het kan overigens dat je financiële situatie verandert in de loop van de tijd en dat je een huisdier niet meer kan betalen. Maar dan regel je zelf wat of zoek je een ander baasje. Daar hoeft de dierenarts niet voor op te draaien! Neem aan dat meneer zelf ook niet gratis werkt ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wauw bizar... Het kan overigens dat je financiële situatie verandert in de loop van de tijd en dat je een huisdier niet meer kan betalen. Maar dan regel je zelf wat of zoek je een ander baasje. Daar hoeft de dierenarts niet voor op te draaien! Neem aan dat meneer zelf ook niet gratis werkt ;-)

  BeantwoordenVerwijderen