dinsdag 21 oktober 2014

Een hypochondere eigenaar?Als ik de spreekkamer binnenloop voor mijn middagconsulten zie ik dat de assistente de spullen voor een oogdrukmeting al heeft klaargelegd. Mijn eerste afspraak is namelijk een kat waarvan de oogdruk moet worden bepaald. De kat is eigenlijk patiënt bij een andere kliniek, maar omdat deze oogdrukmeting niet door elke dierenarts uitgevoerd kan worden, komen ze hiervoor even bij ons langs.

Om deze reden heb ik nauwelijks informatie over de kat Clarence. Het enige wat ik in zijn patiëntenkaart zie staan is dat hij drie maanden geleden ook bij ons is geweest voor een oogdrukmeting. Er zijn toen geen afwijkende waardes gemeten, dus ik vraag me af waarom Clarence nu weer langskomt.

Als de mijnheer met de slanke zwarte kat binnenkomt, geef ik hem een hand en stel mezelf voor. Ik leg uit dat omdat de kat onder behandeling van een andere dierenarts staat, ik me niet met het behandelplan ga bemoeien. Ik voer de meting uit en zal die terugkoppelen naar zijn eigen dierenarts. De mijnheer knikt begrijpend maar begint toch te vertellen. "Ja, de vorige keer waren de meetwaardes goed hoor. Maar ik wéét gewoon dat er iets met zijn ogen aan de hand is. Hij is twee weken geleden nog bij de specialist geweest voor een MRI scan voor eventuele tumoren in de hersenen. Maar daar kwam ook niets uit, en tóch is er iets."

Voordat ik de meting uitvoer besluit ik dan toch een compleet oogonderzoek uit te voeren, je weet immers maar nooit of je net iets opmerkt wat de rest per ongeluk gemist heeft. Maar alles ziet er perfect uit. En het vele knipperen waar de mijnheer zich zo druk over maakt, ik zie het niet.
Ook de oogdruk is prima in orde. Als ik het aan de eigenaar van Clarence vertel, lijkt hij bijna teleurgesteld. Met een bedrukt gezicht zegt hij "Maar wat is er dan toch met hem aan de hand?"

Om eerlijk te zijn denk ik zelf dat er niets met Clarence aan de hand is.


Reageer op dit bericht