maandag 21 april 2014

Ja, maar...



Niet alleen bij mensen is overgewicht een steeds groter probleem aan het worden. Onze huisdieren doen gezellig aan deze trend mee. De cijfers verschillen per onderzoek, maar over het algemeen wordt aangenomen dat meer dan de helft van onze huisdieren met overgewicht kampt.

Omdat overgewicht vele risico's voor de gezondheid heeft, is dit een onderwerp wat ik als dierenarts altijd bespreek wanneer er weer een te dik dier op mijn behandeltafel staat. Een groot deel van de mensen erkent het probleem en belooft actie te ondernemen. Maar een aantal eigenaren zitten blijkbaar nog in de ontkenningsfase en komen met de meest fantastische smoezen om het overgewicht van hun dier te verklaren.


Mijn favorieten tot nu toe:

"Ja, maar dit is een Canadees type Labrador!"
Ehm ja en dus? Is morbide obesitas een raskenmerk van deze lijn?

"Ja, maar ze heeft net gezwommen dus daarom weegt ze nu even meer"
- Uw hond is 5,5 kilo zwaarder dan een half jaar geleden. Dat komt niet door een natte vacht.

"Ja, maar Jacky krijgt écht al bijna niets te eten!"
- Maar hoe verklaart u dan dat uw Jack Russel Terriër in het afgelopen jaar bijna in gewicht verdubbeld is?


Zijn hier nog meelezende (para-) veterinairen die toevallig ook nog een paar mooie smoezen van eigenaren weten? Ik hoor ze graag!

Reageer op dit bericht

  1. De riem is ook een veel voorkomende boosdoener en de weegschaal klopt uiteraard niet. Erg grappig en herkenbaar!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ohja, die riem altijd :D

      "Heeft u de hond al gewogen?"
      - Ja, 43 kg, maar mét riem he, mét riem!

      Verwijderen
  2. Ik was vandaag nog bij de dierenarts met mijn ene jack russell die niet meer eet en dus graatmager is. Haar 'pup' (hij is bijna 11, zij 14) is echter baggervet. Al zijn hele leven. Als pup al. Hij beweegt genoeg en hij krijgt ongeveer de helft van wat zijn bejaarde magere moeder te eten krijgt, maar hij blijft vadsig. Ten dele denk ik dus omdat hij gewoon zo is, maar ook ten dele omdat iedereen hem als kruimeldief inzet..
    Hij vreet ook echt alles. Bij twijfel of het wel echt eetbaar is (houten sierfruit, plastic kookgerei, mandarijnenschillen) vreet 'ie t voor de zekerheid toch maar op.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. ja maar dat is nog puppy spek dat ze meedraagt

    BeantwoordenVerwijderen
  4. - Ze moet ook hoognodig naar de trimster, dat is allemaal vacht.
    - Hij krijgt echt niks extra's hoor; ja, 's avonds na het eten mag hij mijn bord altijd aflikken, maar dan liggen er alleen nog maar restjes op...
    - Waar kan hij nou dik van worden? Hij krijgt alleen maar hondenkoekjes/-snoepjes, die zijn speciaal voor honden gemaakt!
    - 'Uw hond blijft maar aan komen, er moet echt iets aan gebeuren!' 'Maar hij krijgt toch echt maar heel weinig brokken!' 'En toch komt hij niet aan van lucht, zit het hem in de beweging dan?' 'Hij lust die brokken ook gewoon niet graag, dan moet ik er altijd een beetje paté doorheen doen. Hij is ook dol op fricandel, maar krijgt altijd maar een heel klein stukje hoor! Ja, en als wij koffie drinken met een koekje erbij, is het zo zielig als hij niks krijgt. 's avonds voor het slapen gaan krijgt hij een hondenkluifje, maar echt maar 1 hoor!'

    Eigenaren hebben aan smoezen geen gebrek! ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Heel herkenbaar. Als mensen zeggen dat hun hond/kat hélémaal niets eet, dan laat ik ze soms opsommen wat ze dan geven.

      En als ze dan halverwege hun opsomming zijn (.. en dan na het uitlaten nog een kluifje, en bij de thee een koekje, en na de lunch nog een stukje paté en... ) realiseren sommigen mensen zich opeens dat ze misschien toch wel een hele hoop geven :D

      Verwijderen
  5. Ik werk in een dierenspeciaalzaak en wat ik vaker hoor (en waar ik me gruwelijk aan erger) ik ben alleen maar goed voor hem. Nee je bent niet goed denk ik dan, dit is dierenmishandeling

    Of ze lezen de verpakking verkeerd, mag een hond 150 gram per dag en dan denken ze dat dat per voeding is.

    Nee hij krijgt echt niks anders dan brokken........ Alleen smorgens een boterham met patee, en wat vlees tussen de brokken en hij mag ook ons bord aflikken....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Erg he Tammy, en sommige mensen hebben ook een compleet verkeerd beeld van hoe een gezonde hond (of kat) eruit hoort te zien. Daar schreef ik deze week deze blog over: http://nachtmerriesvaneendierenarts.blogspot.nl/2015/12/een-afwijkende-visie.html

      Verwijderen
  6. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik, als langharige konijnen eigenaar, heb hier wel iets tegen in te brengen! Als de dierenarts of assistente naar 1 van de twee konijnen kijkt dan hoor ik ze denken "wat een groot/dik konijn" maar bij haar is het echt allemaal vacht! Ze weegt een keurige 2 kilo's. Als ze dan op de weegschaal gezet wordt, dan is het elke keer "o dat valt best mee eigenlijk" haha.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bij sommige dieren met een langharige of erg fluffy vacht is het vaak inderdaad wat lastig in te schatten. Maar ik moet wel altijd stiekem een beetje lachen wanneer de eigenaar van een duidelijk veel te dikke hond dan zegt: "Ja, maar hij gaat volgende week pas naar de trimmer, vandaar dat hij nu vier kilo zwaarder is". ;)

      Verwijderen
    2. Pfoe, als een hond 4 kilo aan haar heeft, dan is hij wel heel verwaarloosd en vervilt! (Of het is een Puli, Komonodor of Bergamasco maar dan nog is het heel veel). Maar de meeste diereneigenaren denken inderdaad dat snoepjes synoniem aan liefde is! Heel zielig.

      Verwijderen
    3. Ik denk dat je met dat laatste de spijker echt op zijn kop slaat! Veel eigenaren tonen hun liefde door middel van voer/snoepjes/lekkernijen. Maar uiteindelijk is voor de gezondheid van hun dier een aai over zijn bol misschien wel een betere keuze.

      Verwijderen
  8. Ik krijg nogal eens vragen over voeding. En als ik dan vraag hoeveel ze aan hun veel te dikke hond/kat voeren, dan is het antwoord ook nogal eens dat ze exact voeren wat op de verpakking staat. Maar bij verder vragen blijkt dat dan wel te zijn voor het huidige gewicht en dan wel voor de actieve hond, want hij loopt wel veel (wisselend betekent dat een half uur tot 2 uur).

    Als ik ze dan uitleg dat ze niet moeten kijken naar het huidige gewicht maar naar het ideaalgewicht dan zie je soms opeens het kwartje vallen. En als je dan ook nog uitlegt dat ze niet meer dan het minimaal aanbevolen hoeveelheid van dat gewicht mogen, blijkt dat het soms nog maar de helft is.

    Andersom kom ik ze trouwens ook tegen af en toe. Te magere tot veel magere honden die op hun huidige gewicht gevoerd worden, zeker bij jonge honden. Daar valt het kwartje bijna altijd.

    Mijn eigen honden (zusjes) zijn aan de slanke kant. Ze zijn niet meer zo mager als dat ze waren, dus tegenwoordig durf ik ze ook weer te scheren (poedels). Maar ja, als ze een week doen over een dagportie eten, dan wordt het toch lastiger. Ik was het op een keer zo zat dat ik iedere keer zat te duimen of ze nu in ieder geval aan hun eten wilden beginnen dat ik ze op onbeperkt brok heb gezet. Je redt jezelf maar.

    Gelukkig hebben ze tegenwoordig besloten dat eten toch wel nuttig is en kan ik nu weer gewoon 2x per dag voeren. Nu nog kijken hoe ik de grootste van de twee echt goed op gewicht krijg. Met 9kg (zou voor het mooi 9.5-10kg moeten zijn) 125g RC en 250g renske vers, is de rek aan de voerkant er wel een beetje uit. Vrijwel alle eigenaren hebben resultaat als ze mijn adviezen opvolgen, maar mijn eigen honden zijn de uitzondering.

    Samen met de honden van mijn ouders hebben we 4 honden die allemaal bijna het dubbele eten maar toch slank tot mager zijn. De dierenartsen hebben bij slechts bij één hond al wat kunnen vinden (pijn door artrose, die staat nu op metacam), één is nog in onderzoek (verdenking cushing, maar urine was goed), één is waarschijnlijk toch stress (medisch doorgelicht, homeopathische druppels doen iets) en de laatste hebben we überhaupt geen idee. Ach, zo blijf je scherp.

    BeantwoordenVerwijderen